Кампании

Повече за България

Местоположение, климат и природa

България се намира в югоизточна Европа, в северната част на Балканския полуостров, граничеща с Румъния на север, със Сърбия и Македония на запад, с Гърция и Турция на юг и с Черно море на изток.

България е малка страна, но територията й се отличава с разнообразен релеф, който съчетава низини, равнини, хълмисти и платовидни земи, речни долини, котловини и разнообразни по височина планини.

Климатът е континентален със средиземноморско влияние в южната част на страната.

В България има много планини, като повечето от тях са разположени в южната част. Рила и Пирин са с алпийски характер, Стара планина прекосява по дължина страната, а Родопите впечатляват със своята дива природа и самобитни села.

На територията на страната има много резервати и защитени местности, в които растат много растения, които могат да се видят само в България. Над страната минават и два от маршрутите на прелетните птици на юг към Африка, което превръща България в страна с особено значение за опазването на птиците в световен мащаб.

История

България има богато историческо минало. Българските земи са обитавани от най-дълбока древност. И до днес археолозите почти всеки месец откриват по нещо ново, което да ни разкаже за историята на тези земи – траки, гърци, римляни, славяни, прабългари – много племена и народи са оставили отпечатъка си върху културата и генотипа на съвременните българи.

Днес населението в страната е около 8 милиона с различна религия и етнос.

Традиции и фолклор

Българските обичаи се коренят още в далечното езическо минало, но днес са видоизменени и адаптирани към християнската принадлежност на народа. Може би най-съществения символ на България е обичаят да се правят и подаряват мартеници за здраве и берекет в началото на месец Март.

Кукерите е друга местна традиция, чиято цел е да освободи хората от лошите сили в началото на всяка нова година.

Най-големите празници, почитани от българите, са Коледа и Великден. На тези два празника цялото семейство се събира и празнува. Традиции в България са добре запазени и връзките между членовете на семейството са много силни.

Кухня и напитки

Българската кухня е известна по цял свят с киселото мляко и сирене. Сред известните български ястия са шопската салата, баницата и специалитетите с месо. Производството на ракия и вино в България датира от столетия. Почти във всички региони на страната има лозови насаждения и на много места се произвежда вино.

Посетете нашата фейсбоок страница, за да разгледате много снимки от България, заснети от нас самите и наши приятели.